Сочинський 56
Сочинський 56 - Сочинський сорт часнику - Сорти часнику в Україні
Сорт часнику Сочинський 56.
Часник сорту Сочинський.
Сорти часнику в Україні — Опис та фото сортів часнику на посадку
Сочинський 56 сорт часнику селекціонований методом клонового відбору з місцевих зразків сортів на Краснодарській селекційній овоче-картопляній дослідній станції та районований у Краснодарському краї.
Найбільш поширений Сочинський 56 сорт часнику серед фермерів та дачників у Краснодарському краї, Ростовській області та Ставропольському краї.
Вимоги до освітленості часнику – високі. Грядки південної та південно-західної орієнтації. Необхідно кілька годин доступу відкритих сонячних променів щодня.
Формування стрілок – ні. При культивуванні цього часнику озиминою можливе формування одиночних стрілок, але тільки в тих випадках, коли зима тепла, а рання весна.
Висота кущів часнику – 0,5 – 0,7 м, кількість листових пластин – 8 – 12 шт. Ширина темно-зеленого листя із середнім восковим нальотом – 0,7 – 2,5 с. часнику — плоскоокруглі, з щільно прилеглими простими дрібними гострими зубками, розташованими в два яруси. Кількість зубків в одній головці — 15-30 шт, вага — 1 — 5 г. Маса товарних цибулин часнику — до 50 г.
Колір зовнішніх покривних лусочок Сочинський 56 сорт часнику — білястий, іноді з рожевим або фіолетовим відтінком.
Колір шкірястих лусочок Сочинський 56 сорт часнику — світло-рожевий і пастельний. Термін дозрівання часнику — ранній. З моменту пробудження паростків і до збирання врожаю зазвичай минає від 80 до 90 діб.
Час збирання врожаю – червень – перша декада липня.
Схема посіву – 5-10 х 15-20 см при глибині заглиблення зубків від 4 до 6 см. / кв. м або 70 – 90 кг із кожної сотки.
Смак м’якоті – середньогострий, солодкий. Характеризується підвищеним вмістом сахарози та фруктози. Зміст поживних речовин у м’якоті зубків: сухі речовини – до 40%, сульфіди – 7%, вуглеводи – до 27%, у тому числі інулін – 1,66%, моносахариди – 0,28 %, дисахариди – до 25,04%, вітамін С – до 9 мг/100 г продукту.
Столове призначення – універсальне.
Може використовуватися у свіжому вигляді при виготовленні холодних закусок та гарячих страв, а також для солінь, маринадів, соусів. Відмінно підходить для консервації всіх видів грибів, овочів (томати, патисони, огірки, кабачки, капуста, болгарський перець, баклажани тощо) та фруктів (слива, яблука).
Лежкість – висока.
Стійкість до фузаріозу та інших грибкових хвороб – середня. Спалах інфекції може спостерігатися при посадці часнику під зиму в умовах теплої та вологої зими та весни.
За потреби Сочинський 56 садять як озиму культуру.
У цьому випадку врожайність часнику підвищується, оскільки рослини перебувають у ґрунті тривалий час і встигають наростити максимальний обсяг підземної частини – цибулин. Однак у безсніжні суворі зими частина насіннєвого матеріалу вимерзає, а в умовах підвищеної вологості та високих для зими температур рослини стають вразливими для фузаріозу.
Під зиму садять у звичайні терміни – вересень – листопад, залишаючи до моменту настання стійких ґрунтових заморозків від 3 до 4 тижнів. У регіонах з холодними зимами підзимові посадки цього сорту рекомендується утеплювати товстим шаром органічної мульчі, опалим листям та ялиновим лапником.
Догляд за посадками сорту не відрізняється від традиційного.
Основні заходи по ходу за часником :
організація поливів у посуху (1-2 рази на тиждень), внесення азотних добрив на початку вегетації та фосфорно-калійних під час утворення цибулин, неглибокі розпушування міжрядь та прополювання. А щоб збільшити продуктивність сорту та зберегти врожай свіжим максимальний термін, використовуйте перевірені часом методики від досвідчених агротехніків.
У зимовий час рослини рекомендується досвічувати за допомогою джерел штучного освітлення (біолампи, люмінесцентні лампи), інакше листя часнику бліднуть, стоншуються і містять набагато менше фітонутрієнтів та вітамінів. Оптимальна тривалість світлового дня для культури – 12-14 годин.