Любаша
Любаша - Любаша сорт часнику - Сорти часнику в Україні
Назва сорту: Любаша.
Назва на англійській мові: Liubasha.
Культура: часник.
Країна створення сорту:
Україна.
Рік реєстрації: 2008.
В держ.реєстру: В реєстрі.
Організація: З: Захаренко Іван Іванович (UA)
Любаша це дуже цікавий сорт часнику для городників виведений в Україні і став досить популярним.
Любаша сорт часнику широко розрекламований в мережі інтернет як найприбутковіший і найпопулярніший сорт часнику по всій Україні та країнах СНД.
Цей сорт претендує на роль основного сорту в цьому напрямку сільського господарства.
Місце походження справжньої Любаші це південь України, а саме Токмацький район Запорізької області.
Це насправді дуже ніжний і тендітний південний сорт часнику, який може не витримувати справжні морози центру чи півночі України.
Любаша вирощується на краплинному зрошенні чи поливанні.
Щодо врожайності часнику сорту Любаша порівняно з аналогічними сортами часнику, які вирощуються в Україні, слід зазначити, що аналогічні сорти на краплинному зрошенні дають такі ж урожаї як і Любаша, якщо враховувати, що кількість рослин висаджених на гектарі будь-якого сорту однакова.
З огляду на популярну назву сорту, на даний час стали з’являтися аналоги сорту часнику любашу, наприклад, як Любаша Таврійська, Любашка, Любава та ін.
Станом на 2024 рік не можна не відзначити два нових сорти часнику включених до Державного аграрного реєстру та використовующих бренд Любаша у своїх назвах — Любаша Таврійська та Супер Любаша
Любаша, як і звичайні озимі сорти, розмножується трьома видами посадкового матеріалу: Спочатку повітряними цибулинами, або бульбочками, однозубковими цибулинами — однозубками, що вирощуються з бульбочок, і з зубків із цибулини часнику.
Однак розмноження зубками часнику має власний мінус. Вже через 2-3 роки врожаю кількість зубків у голівці починає зменшуватись, погіршуються гастрономічні та товарні якості, втрачається сила росту, збільшується кількість просто хворих рослин. Часник деградує.
Зловживання таким розмноженням часнику саме через постійне висадження зубками вже призвело до того, що в Україні ринок цього корисного та вигідного продукту практично був зайнятий продукцією китайського виробництва.
Стандартний опис Любаша сорт часнику з інтернету:
Належить до стрілкуючих середньостиглих видів часнику, вирощується за технологією озимих, має досить високу зимостійкість і посухостійкість.
Його висота по квітконосні стебла 100-120 см, але в деяких екземплярів досягає 150 см. Колір листя темно-зелений з восковим нальотом середньої щільності. Листя у перерізі слабовогнутіє розташовані напіввертикально навколо квітконосного стебла. Їхня довжина 35-45 см при ширині в середньому 15-25 мм.
Форма головки — класична плоско, середня вага 30-50 г.
Колір головки, який визначається покривними лусочками — білий або рожевий зі слабо вираженими синьо-фіолетовими прожилками.
Колір лусочок зубків — світло-кремовий.
Кількість зубків — 5-6.
За органолептичними показниками та хімічним складом часник відноситься до універсальних сортів, тобто може бути використаний як столове у свіжому вигляді, так і для промислової переробки.
За кількістю ефірних олій цей часник між ними займає проміжне положення — 0, 4%, тобто досить гострий.
Кількість сухої речовини — найбільш важливого параметра для технічних сортів — 43%.
Крім цього, до складу його м’якоті входить аліцин — сіркоазотовмісна речовина, що значною мірою відповідає за лікувальні властивості, в кількості до 0,3%,<
Вітамін C — 34 мг%,
різні мікроелементи — до 1%,
селен — до 170 мг/кг.
На різні білки та амінокислоти припадає близько 8% загальної маси часнику.