Часник в Україні - Магія часнику в Україні
Магія часнику в Україні.
Часник в Україні. Розвиток вживання, використання, застосування.
Легенди про походження. Часник у побуті українців
Вперше часник потрапив до України з Візантії в 9 столітті.
Часник, за народними повір’ями, завжди мав таємничу силу.
Доданий до напою або використаний як оберег, він охороняв від злих сил, а підвішений над порогом – відганяв хвороби.
Недарма прислів’я каже: «Втікає, як нечиста сила від часнику».
Часник клали у чашу з вином, їли з хлібом, а знатні люди навіть вкладали часник у вуха. Незважаючи на таке поширене застосування, люди мали дещо неоднозначне ставлення.
Все через легенди про походження часнику.
Українці вважали, що перший часник виріс на тілі Юди або із зубів Ірода.
А згідно з іншою легендою, часник виник у результаті битви ангелів та Диявола.
Коли небесні охоронці вигнали свого супротивника в нижній світ, на землі залишилося два його смердючі сліди, що отруювали все живе. І тоді Бог направив на землю два промені. Вдарили вони у сліди, і на місці їх виросли цибуля та часник.
Сказав тоді Бог: «Безсило зло там, де виростають з моєї волі ці рослини».
За третьою легендою, часник походить із зубів баби-чаклунки.
Коли померла ця баба та її поховали, із зубів, які згодом у неї випали, на могилі виріс часник, через що його їсти гріх є.
Вважалося, що хто наїсться часнику, тому протягом дванадцяти днів гріх ходитиме до церкви: він молитиметься не Богові, а лукавому, і від цієї людини відступить Ангел на дванадцять днів. Особливо не годиться їсти часник на ніч: будинок, у якому хтось наїсть часнику, Ангел обходитиме за дванадцять дворів.
Здавна часник використовувався у весільній обрядовості українського народу. У день весілля його вплітали у вінок молодій, або зав’язували між її волоссям для захисту від усього злого.
Предки вірили, що часточка часнику в кишені здатна захистити від вроків і пристріту. Головку часнику воїни вішали на груди як захист від ран. А для перемоги, волхви радили вкласти три часникові зубці в чобіт. Його садили на могилах – щоб дух не повернувся до хати, а тіло не перетворилося на вампіра.
Напередодні поминальних днів господині натирали їм вікна та дверні пороги, вішали зв’язки біля сходів і навіть на худобу.
На Різдвяному столі також мав бути обов’язково часник, як символ очищення від гріхів, символ здоров’я та родючості, а присутність його на святковому столі — побажання щасливого розмноження родини.
На західній Україні зубок часнику постійно носили з собою дорослі та молодь, його прив’язували до руки або зашивали у сорочку дитині. Перед тим як нести дитину хрестити, мати жувала зубець часнику і «хукала» на нього, щоб уберегти немовля від хвороб та злих духів.
Напередодні Івана Купала часником натирали вим’я корові, щоб відьма не могла відібрати молоко.
Часник відігравав також важливу роль у народній медицині.
Він використовувався для профілактики інфекційних захворювань, вважався добрим дезінфікуючим засобом при хворобах дихальних шляхів. Часник виводили пігментні плями на тілі, лікували огрубіння шкіри; водою, в якій намокали зубці, промивали гнійні рани.
Освяченим часником змащували на Великдень над очима, щоб мати здорові очі.
Застосовували його також як протидію від укусу гадюки
Свої магічні властивості часник не втратив і сьогодні.
Наведемо кілька порад використання часнику від досвідчених українських чарівників сучасності:
— Гроші будуть водитися, якщо покласти собі в гаманець лушпиння часнику. Робити це потрібно ввечері на місячному місяці, а вранці лушпиння можна вийняти.
— Зв’язавши 9 головок часнику зі стеблами в довгу зв’язку або заплетивши в кіску з червоною стрічкою, повісивши на кухні, можна захистити себе від пристріту.
— Для залучення в життя удачі потрібно посадити в горщик для квітів голівку часнику і часто поливати, пір’я зрізати і вживати в їжу.
Як видно з опису магічних властивостей часнику від давнини і до наших днів — ця невибаглива у вирощуванні рослина завжди асоціювалась в Україні з успіхом та залученням достатку та отриманням прибутку.
Звідси можна зробити лише один правильний і простий висновок – треба садити та вирощувати часник.
Чим більше тим краще.