Продаж часнику на посадку. Насіння часнику: Воздушка, Однозубка, Часник
Терміни збирання озимого часнику - Технологія часнику
Терміни збирання озимого часнику

Терміни збирання озимого часнику

Терміни та способи збирання врожаю повітряного насіння часнику, однозубки, товарного часнику

Терміни та оперативність проведення збирання товарного часнику значно впливають на якість продукції та придатність її до зберігання надалі.

Терміни збирання впливають на придатність часнику (повітряного насіння / однозубки сівка) до використання як посадкового матеріалу.

Прибирання часнику будь-якого з трьох видів проводять у суху сонячну погоду в стислий термін за 7-10 днів.

Кожен з видів посадкового матеріалу озимого часнику має свої терміни созрівання і свої терміни прибирання.

Терміни збирання озимого часнику - воздушки
Терміни збирання озимого часнику - воздушки
Терміни збирання озимого часнику - однозубки
Терміни збирання озимого часнику - однозубки
Терміни збирання озимого товарного часнику
Терміни збирання озимого товарного часнику

Воздушка

Однозубка

Часник

Збір врожаю повітряного насіння часнику з метою подальшого використання як висококласного посадкового матеріалу проводять у серпні.

Насіння часнику збирається в останню стадію дозрівання. Після повного випрямлення стрілки та відкриття /  розтріскування покривного каптура на насінні. 

Збір повітряного насіння часнику проводиться тільки вручну.

Дотримання термінів при збиранні повітряного насіння призводить до розтріскування та втрати товарного вигляду самої голівки часнику та великих втрат при збиранні самого часнику залишеного на насіння.

Цибулини з порушеними оболонками непридатні для тривалого зберігання та розпадаються на зубки.

Саме повітряне насіння після збору проходить вручну очищення від сміття і вручну калібрується.

Як показує практика при правильних термінах збирання повітряного насіння — розмір воздушки не є основним показником для отримання врожаю однозубки.

Зберігання / сушіння повітряного насіння часнику на відкритому сонці не допускається.

Повітряне насіння вже просушене і відкаліброване зберігають тонким шаром до посадки або поміщають на зиму в сховище з регульованими умовами до посіву навесні

Термін масового прибирання однозубки (сівка) починається з кінця червня.

Ознаки дозрівання однозубок — початок пожовтіння кінчиків листя, потоншення шийки та наявність однозубки часнику.

Рядки підкопують скобою, рослини вибирають вручну і укладають для просушування. 

Можна провести викопування лукозбірним комбайном машиною ЛКГ-1,4.

При вирощуванні однозубки не можна запізнитися зі збиранням. 

Ботва швидко втрачає міцність і збільшуються втрати. Сіянка, що залишилася в грунті, зійде навесні наступного року.

Просушені рослини видаляють. 

Просушений і відкалібрований часник (однозубки) до посіву може зберігатися в мішках, сітках у сухих складах, що провітрюються.

Зберігання однозубки на відкритому сонці не допускається.

Зібрані однозубки проходять сортування та калібрування за розмірами.

З огляду на особливість однозубки як цінного садивного матеріалу часнику, з можливістю подальшої реалізації, прибирання та калібрування нашої однозубки здійснюються вручну.


Головка часнику – цибулини часнику з однозубки виростає до 140 грамів

В умовах центральної України термін масового прибирання товарного часнику починається з 6 липня (Івана Купала) і закінчується 12 липня (Петра та Павла)

Стрілкуючий озимий сорт часнику починають збирати при пожовтінні нижнього листя та підсиханні криючих оболонок цибулин, розтріскуванні обгорток суцвіття.

Нестрілкуючі сорти часнику починають збирати при масовому пожовтінні нижнього листя і початку вилягання хибних стебел.

Зволікання з початком збору врожаю часнику, особливо у вологому грунті, призводить до розтріскування покривних оболонок цибулин, збільшення втрат, погіршення товарних показників.

У промислових умовах збирання часнику проводять з використанням комплексів машин.
Перед збиранням врожаю часнику надземну масу скошують.

Після збору часник досушують на сонці, в дощову погоду — у сушарках з активною вентиляцією, поступово підвищуючи температуру з 25 до 40°С.

При сортуванні часник очищають від ґрунту, обрізають коріння, укорочують хибне стебло до 10-20 мм, видаляють пошкоджені, потворні, гнилі цибулини.

Відсортований очищений та просушений часник поміщають у овочеві сітки для подальшої реалізації.

Ознакою сухості часнику вважається припинення виділення соків з хибного стебла в місці обрізки