Софіївський
Софіївський - Софіївський сорт часнику - Сорти часнику в Україні
Назва сорту: Софіївський.
Назва на англійській мові: Sofiivs’kyi.
Культура: часник
Країна створення сорту:
Україна.
Рік реєстрації: 1990.
Рекомендована зона для вирощування:
Лісостеп.
Напрям використання:
спеція.
Якість:
середньолежкий.
Група стиглості: зимовий.
Організація: З: Уманський державний аграрний університет (UA).
ВППС: Уманський національний університет садівництва (UA).
Часник Софіївський Sofіivs’kyi сорт виведений Уманською сільгоспакадемією у 1990 році.
Цей сорт часнику чудово районований для всіх регіонів.
Також часник Софіївського сорту дає добрі врожаї країнами СНД.
Такий часник відноситься до низки універсальних сортів, не вимогливий до якості ґрунту, а також досить невибагливий в агротехнічному плані.
Найзручніший сорт для розведення в Україні. Насамперед цінується за відмінну лежкість та стабільну врожайність.
За лежкістю йому не рівних серед інших українських сортів часнику представлених на ринку.
Сорт цінується за свій смак та корисні властивості.
Такий сорт часнику один із озимих сортів, який має широке застосування в кулінарії завдяки своїм смаковим якостям та щільній цибулиці з великими зубчиками.
Серед інших сортів часнику виділяються підвищеною зимостійкістю, а також може дуже добре переносити посушливу погоду дуже важливо коли відбуваються зміни кліматичних умов.
Головна гідність сорту — у стабільній урожайності, високій якості продукції.
Добре укорінені рослини часнику посаджені восени під зиму витримують температуру до мінус 25-35°С. Оптимальна температура для росту рослин 18-22°С, а для визрівання 25-30°С. За нижчих температур затягується процес дозрівання цибулин часнику.
Часник (Sofіivs’kyi) відноситься до ряду фіолетово-смугастих видів часнику
Це український часник, наділений такими характеристиками:
Морозостійкість (до 35 С морозу);
Сухостійкість (до 45 С спеки)
Лежкість (без втрати якості до 12 місяців);
Відмінні смакові якості
Кількість зубків у головці: 7-9 штук; Середня вага зубка з цибулини: близько 15-20 грам; Середня вага головки від 30 до 140 грам; Колір головки часнику: білий з легкими фіолетовими прожилками.
Агротехніка вирощування сорту Софіївський типова для озимих сортів.
Розмножується як і всі озимі сорти часнику трьома видами посадкового матеріалу:
Бульбочки часнику (повітряне насіння): Цей вид посадкового матеріалу часнику перед посадкою калібрується по фракціях.
Однозубки часнику (однозубий / сівок): Цей посадковий матеріал, що отримується наступного сезону з бульбочок, використовують для отримання товарного часнику. Їх або викопують, або залишають на зиму в тому ж місці, де вони росли раніше, або закуповують, якщо у господарстві не передбачено власне вирощування посадкового матеріалу.
Зубки часнику: Посів зубками мало відрізняється від аналогічних операцій з однозубками. Однак перед посівом зубки дуже бажано обробити спеціальними рідкими складами для запобігання захворюванню та вимерзанню рослин.