Промінь
Промінь - Промінь сорт часнику - Сорти часнику в Україні
Назва сорту: Промінь.
Назва на англійській мові: Promin’.
Культура: часник
Країна створення сорту:
Україна.
Рік реєстрації: 1999.
В держ.реєстру: В реєстрі.
Рекомендована зона для вирощування:
Лісостеп, Полісся, Степ.
Напрям використання:
спеція.
Якість:
високолежкий.
Група стиглості: зимовий
Організація: З, ВППС: Київська дослідна станція Інституту овочівництва і баштанництва Української академії аграрних наук (UA).
Український сорт озимого часнику Промінь (Promin) виведений Київською дослідною станцією ІОБ УААН.
Районований у 1999 році.
Відрізняється від інших сортів часнику в Україні тим, що головка складається з чотирьох іноді п’яти великих зубків, легко і швидко лущиться на зубки і чудово чиститься.
Формує красиві товарні головки.
Тобто яким би не був розмір цибулини часнику, але сам зубок цього сорту завжди виходить великим. Однак саме ця особливість робить скрутним розведенням його через посадку зубків восени.
Можна відзначити як особливість сорту, що при цьому сам зубок часнику не дивлячись на розмір цибулини завжди великий.
Норма посадки дрібного часнику цього сорти вагою цибулини до 40 грамів становить 3000 кг на 1 га відповідно 30 кг на 1 сотку.
Часник Промінь бажано розводити посівом повітряного насіння з подальшою пересадкою однозубки на наступний рік.
Це економічно набагато вигідніше, ніж традиційне вирощування через зубок часнику будь-якого навіть найуніверсальнішого сорту.
Цей часник через свою будову підходить для промислової переробки і дуже зручний для використання в побуті.
При його вирощуванні слід відзначити таку важливу якість, як стійкість до високих температур. При своєчасному та рясному поливанні часник може витримати до +45°С, що далеко не рідкість у південних регіонах у літній час.
Сорт часнику зберігає як товарний вигляд, а й смакові якості до шести місяців. Тобто, належним чином заклавши запас на зберігання, можна не побоюватися за його збереження протягом не тільки зимових місяців, а й до отримання наступного врожаю. Сорт часнику входить до універсальних сортів, не вимогливий до якості ґрунту, а також досить невибагливий в агротехнічному плані.
Один із найзручніших варіантів для розведення як на присадибній ділянці для власного використання, так і для великих господарств на продаж.
Гострий озимий стрілкуючий сорт часнику столового призначення.
Призначення: столове;
Місце вирощування: відкритий ґрунт;
Стійкий до фузаріозу.
Вегетаційний період 95 днів
має 4-5 зубків;
морозостійкий (витримує морози до -25 С без снігу)
Вміст сухої речовини -10,1%, вітаміну С — 11,2 мг%.